ورود قرص ریتالین به گروههای دانشآموزی
آسیب های اجتماعی جوانان, خانواده, فرزند پروری
2,202 Views
به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران؛ با نزدیک شدن به فصل امتحانات در بین نوجوانان و جوانان شاهد افزایش مصرف قرص ریتالین هستیم که با استفاده از آن فرد سعی می کند چندین ساعت متوالی بیدار بماند و تمرکز خود را به مدت طولانی حفظ کند.
متیل فنیدات (mph methyl phenidate) با نام تجاری ریتالین Ritalin توسط کمپانی داروسازی نوارتین در سال 1954 به بازار دارویی جهان عرضه شد.
قرصهای ریتالین در ابتدا برای درمان یکی از انواع اختلالات روانی دوران کودکی به نام بیش فعالی همراه با نقص توجه استفاده میشود و در مواقعی نیز برای درمان بیماران مبتلا به خواب، بیماری افسردگی و بیماران اوتیسمی توسط پزشکان تجویز میشود.
اینکه چرا اساسا در سالهای اخیر، مصرف قرصهای ریتالین به گروه دانشآموزی رسیده است، میتواند ناشی از باورهای غلط و فشار والدین در خصوص بدست آوردن بالاترین نمره برای فرزندان باشد.
قرص ریتالین خطر مرگ و شوک ایجاد میکند
مصطفی فروتن روانشناس در خصوص اختلالات ایجاد شده در اثر سوء مصرف قرص ریتالین میگوید: افرادی که در مرحله اول استفاده از این قرص هستند در دوز اول مصرف، دچار سردرد، اختلالات گوارشی، پرخاشگری مزمن و یا تپش قلب میشوند و در مصارف بالاتر، اختلال خواب، هذیان گویی و یا حتی خطر مرگ و شوک را به دنبال دارد.
قرص ریتالین، خواصی شبیه به آمفتامین(قرص مشهور به اکستازی) را دارد که مانند داروهای دوپینگ عمل میکند و به نوعی باعث ایجاد سرخوشی موقت در فرد میشود و درک خواب را از وی میگیرد.
در خصوص مصرف بیرویه قرص ریتالین در دانشآموزان باید خانوادهها را مخاطب قرار داد و والدین را باید به این باور رساند که صرفا فرزندان به کارنامه درخشان احتیاج ندارند. در واقع با ایجاد اصلاحات بنیادی در سیستم آموزشی به معلومات فرد نمره داده شود.
ذکر این نکته قابل اهمیت است که فرد مصرف کننده نیز باید متوجه آسیبهای روحی و جسمی که در اثر مصرف این قرص ایجاد میشود، باشد، که افزایش تمرکز موقت ممکن است به قیمت مرگ شخص، ختم شود.
مصطفی فروتن روانشناس در خصوص راهکارهای ترک قرص ریتالین معتقد است: ورزش مستمر استفاده از سبزیجات تازه و فیبرها، پرداختن به رویکردهای مشابه از نظر مکانیزم اثر به عنوان مثال طبیعت گردی و ورزشهای هوازی که باعث افزایش سیستم تنفسی میشود موثر است.
وی در ادامه میگوید: از آنجایی که ترک کردن داروهای محرک آمفتامینی نظیر ریتالین و اکستازی سختتر از مواد مخدر است، نباید این دارو خودسرانه قطع شود و حتما باید با درمانگر تخصصی مذاکره شود.
در پایان یادآوری این نکته لازم است که بیتفاوتی فرد نسبت به مصرف قرص ریتالین، میتواند در آینده عوارض ناگواری را به بار آورد.
در حقیقت اگر در طول دوره تحصیلی شخص بیاموزد که چطور دچار فشرده خوانی در شب امتحان نشود، شاید تا حدودی از مصرف این قرص به خصوص در دانشآموزان کاسته شود.